AE101 Club HK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

錶板燈問題

4 posters

向下

錶板燈問題 Empty 錶板燈問題

發表  尹佬~* 周三 6月 10, 2009 9:40 pm

我想問下錶板燈,係咪用無色燈泡,但係都會出返紅色燈出黎?
如果唔想要紅色燈,有咩方法整?
唔該

尹佬~*

文章數 : 34
注冊日期 : 2009-06-09
年齡 : 34

回頂端 向下

錶板燈問題 Empty 回復: 錶板燈問題

發表  tomato 周四 6月 11, 2009 12:59 am

紅色?邊度?
你係咪用呢款錶板?

錶板燈問題 P1070204r.th

錶板燈問題 P1070197r.th
tomato
tomato

文章數 : 65

回頂端 向下

發表  尹佬~* 周四 6月 11, 2009 1:34 am

tomato 寫到:紅色?邊度?
你係咪用呢款錶板?

錶板燈問題 P1070204r.th

錶板燈問題 P1070197r.th

係呢款
我著左車頭燈,錶板係紅色,有咩方法轉晒佢?

尹佬~*

回頂端 向下

發表  pendy 周四 6月 11, 2009 2:41 am

因為你唔係原裝燈,比人換左,原裝係暗黃,針錶板要換光好易,因為有三粒大可以換!超簡單!要再光就要改全LED
pendy
pendy
Admin

文章數 : 174
注冊日期 : 2009-06-08
年齡 : 44

回頂端 向下

發表  小豪 周四 6月 11, 2009 3:39 am

小弟之前燒咗粒安全帶警示燈,都係買過粒T12(記得好似係)普通白光燈換落去就ok,因為佢個燈罩本身已經係紅色,所以用白光燈膽都係出番紅色。

小弟愚見,除非你想光猛到晚夜行車時,隔離線望你好似見鬼咁(俾錶板燈光照射效果),否則除咗果三粒大燈膽(冇記錯好似係T10),其他可以用番普通白光膽己經好夠光。

至於果三粒大燈膽,我上次換咗做LED(要一個膽入面有勁多方型LED果種)後,都覺得好靚仔好潮,除咗右邊果粒照唔晒右邊角落位,可能要換粒再長啲果隻先OK。
小豪
小豪

文章數 : 89

回頂端 向下

發表  pendy 周四 6月 11, 2009 11:04 am

你指o既紅色係提示燈定背景燈?背景燈就唔會紅色
pendy
pendy
Admin

回頂端 向下

發表  尹佬~* 周四 6月 11, 2009 11:07 am

pendy 寫到:你指o既紅色係提示燈定背景燈?背景燈就唔會紅色

我影相你比你地睇

尹佬~*

回頂端 向下

發表  尹佬~* 周四 6月 11, 2009 11:09 am

小豪 寫到:小弟之前燒咗粒安全帶警示燈,都係買過粒T12(記得好似係)普通白光燈換落去就ok,因為佢個燈罩本身已經係紅色,所以用白光燈膽都係出番紅色。

小弟愚見,除非你想光猛到晚夜行車時,隔離線望你好似見鬼咁(俾錶板燈光照射效果),否則除咗果三粒大燈膽(冇記錯好似係T10),其他可以用番普通白光膽己經好夠光。

至於果三粒大燈膽,我上次換咗做LED(要一個膽入面有勁多方型LED果種)後,都覺得好靚仔好潮,除咗右邊果粒照唔晒右邊角落位,可能要換粒再長啲果隻先OK。

唔該,小豪

尹佬~*

回頂端 向下

發表  pendy 周四 6月 11, 2009 11:14 am

你可以睇返蕃茄提供張相,有4粒大係背景燈,將o個4粒換上超白已經好靚,但如果電子錶板就冇較果,因為得一兩粒大燈
pendy
pendy
Admin

回頂端 向下

發表  tomato 周四 6月 11, 2009 11:37 pm

尹佬, 其實你有冇拆過個錶板睇過?打比我啦
tomato
tomato

回頂端 向下

發表  尹佬~* 周四 6月 11, 2009 11:48 pm

tomato 寫到:尹佬, 其實你有冇拆過個錶板睇過?打比我啦

我成個刪左出黎,因為我油錶個到有一個燈泡燒左,聽日會出旺角睇下

尹佬~*

回頂端 向下

發表  tomato 周四 6月 11, 2009 11:56 pm

咁掂啦,下次出黎睇下(下次...未知幾時)
tomato
tomato

回頂端 向下

發表  小豪 周五 6月 12, 2009 4:32 am

油錶應該換普通T12超白光魚雷膽已經ok,唔駛用紅色或黃色的。

如果真係唔確定,可以求其拆錶板上同類型0既魚雷膽插落去著吓燈,睇吓顏色有冇唔同到咪知囉。 Laughing Twisted Evil
小豪
小豪

回頂端 向下

發表  尹佬~* 周五 6月 12, 2009 10:30 pm

錶板燈問題 Minichamps_porsche-img600x450-1244811548_mage_05_-5

整左漸變色(相片唔係咁清)
唔該晒大家

尹佬~*

回頂端 向下

發表  pendy 周六 6月 13, 2009 2:04 am

原來你鍾意呢d style
pendy
pendy
Admin

回頂端 向下

發表  小豪 周六 6月 13, 2009 3:11 am

oic,咁你架車快啲去噴midnight purple啦! Razz Twisted Evil
小豪
小豪

回頂端 向下

錶板燈問題 Empty 點樣先可拆個錶板換燈?

發表  101?? 周二 7月 06, 2010 3:19 pm

唔識拆個錶板外框!見唔到有鏍絲! Razz

101??
訪客

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章